Annons:
Etikettla-perm
Läst 1365 ggr
MonicaLagerquist
2017-03-08 10:43

Att göra utparningar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Min Tupperwarekull.

Jag ska här lite kort berätta om min  La permkull.Jag föder som sagt upp La Perm som är en semilånghårig krullig kattras.Lockgenen hos La permer är dominant och eftersom att det finns för få hanar så har jag valt att jobba med utparningar.Mitt mål är att hitta just den katt som har det som jag letar efter och rasvalet är inte det första utan valet ligger mycket på att hitta just den katten som passar min hona bäst.

Colina som är mamma till den här kullen har en Orientalisk långhårskatt som pappa.

Därmed så bar hon på kanel/sorrel anlaget så när jag letade hane till den här kullen så sökte jag en katt som hade det anlaget eftersom att jag så gärna ville ha kanel La Permer.

Att valet föll just på en somali berodde dels på att jag sökte en ras med den färgen dels för att Colina har lite dåligt med päls och är lite för lätt i typen.En LaPerm ska ju vara cobby i typen.

Den första hanen jag hittade var en liten söt fawn grabb.Tyvärr så visade det sig att han var PRA bärare och då föll han ju genast bort.Jag vill ju inte få in det anlaget i min avel. Letandet gick vidare och till slut hittade jag en hane som hade vad jag sökte och en matte som var villig att låna ut sin hane till min avel.

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
MonicaLagerquist
2017-03-08 10:44
#1

I december kom S*Skrasselkattens Mad max hit på besök.Colina var till en början inte alls så intresserad av honom.Max stod under kastreringshot eftersom att han hade börjat strila.Kastrationen var bokad men eftersom att det inte gick så bra med parningarna så bestämdes det att Max skulle stanna tills dess att Colina kom i löp och sen skulle jag kastrera honom innan jag lämnade tillbaka honom.Efter ytterligare någon vecka började de para och i mitten på januari kastrerades Max och han flyttade hem igen.

Colina blev bara tjockare och tjockare.Hon vägde innan parningen 2.8 kilo och när det var en vecka kvar så gick vågen som bara väger upp till fem kilo i topp.

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2017-03-08 10:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Colina dag 58

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2017-03-08 10:46
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Den nionde mars så föddes då kullen.Det var en väldigt duktig förstagångshona

som i rask takt födde fram 8 friska och fina kattungar.Fyra grabbar och fyra töser.Två av kattungarna var krulliga och sex var släthåriga.

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2017-03-08 10:49
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

.Natten innan de föddes så hade min yngste son drömt att de skulle ha Tupperwarenamn så så fick det bli.De två lockiga honorna var till min lycka en kanel och en kanelpadda.de släthåriga var tre svarta två röda och en kanelpadda.

MiniMaxpaddtassar.

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2017-03-08 10:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

.Alla kattungarna är tickade och det har varit spännande att se hur tickningen kommit fram mer och mer.På de två som är lockiga syns det inte alls lika mycket som på de rakhåriga.

Stolt ägare till fem La permer

MonicaLagerquist
2017-03-08 10:53
#6

La permen var då ännu inte godkänd i FIFe så alla kattungarna registreras i RX registret.Sen årskiftet 2011 så ansöker man om kontrollavel när man gör parningar på la permen.

De rakhåriga registreras som XLH och säljs som sällskapskatter.De lockiga registreras som XLH/LPL och kan endast ställas ut på FIFe utställningar utom tävlan och rangordnas då som 1,2 3 osv.Men inom WCF är rasen godkänd och tävlar där ihop med kat 2 katterna och S*Blå Katten KombiSmart LPL q 25 och S*Blå Katten Elegans LPL o 25 ställdes ut i juni och det gick bra.

Kombi som jag valt att behålla tog sin första BIS.Sen har jag ställt ut Kombi en gång på en SVERAKutställning och i september ska hon få följa med till Göteborg och visa upp sig på Väst svenska kattklubbens utställning.

Planen är sen att meritera henne på WCF och när hon blir gammal nog hitta en trevlig La Perm pojke att para henne

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
MonicaLagerquist
2017-03-08 10:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

 Sen 2015 10 01 är La permen fullt ut godkända i FIFe.

IC S*Blå Katten Kombi Smart var den första La Permen som tog titel i FIFe

Mer info om rasen och mina avelsmål finns att läsa om på min hemsida.

Www.blåkatten.se

Är ni nyfikna så hojta till om vi ses på någon utställning framöver.

Stolt ägare till fem La permer

NatasjaHemby
2017-03-09 11:33
#8

Intressant läsning om utparningar. Jag är väldigt nyfiken på detta med att ta in nytt blod även i en redan etablerad ras och hoppas på att kunna delta i ett utparningsarbete någon gång i framtiden.

SE*Simbelmynes

AnnaKarin
2017-03-09 13:01
#9

Min första hona var en utparning Devon rex/Europé och hon fick tre kullar. Efter det har jag vid ett par tillfällen gjort utparningar, en gång med Europé och en gång med en Devon rex/Exotickorsning.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

MonicaLagerquist
2017-03-09 18:02
#10

#8 Ja det är spännande. Numera krävs det en hel del för att får göra utparningar inom SVERAK.

1. Sökande

För att ansökan om tillstånd ska hanteras ska du som sökande (tillika uppfödare/honkattägare):

  • vara enskild medlem i en SVERAK-klubb, vara SVERAK-diplomerad uppfödare samt ha grund-läggande kunskaper i genetik och rasstandard.
  • ha fött upp minst tre kullar (aktuell ras om ansökan rör av FIFe godkänd ras)
  • har varit medlem i SVERAK-klubb i minst tre år.

2. Hon- och hankatt

För berörda katter gäller att:

  • honkatt ska vara registrerad i SVERAKs LO-stambok (med undantag av XLH/XSH ).
  • hankatt som planeras för målras av FIFe godkänd ras ska vara registrerade i SVERAKs LO-stambok (med undantag av XLH/XSH )
  • för hankatt som planeras för målras av FIFe preliminärt godkänd ras eller non ska – om hankatten inte tidigare är registrerad i SVERAKs stambok - kopia av hans stamtavla insändas för kontroll och godkännande. För att påskynda beslut bör detta ske i god tid före ansökan om raskorsning insänds.

Följande intyg ska bifogas ansökan:

  • om hon- eller hankatt inte tidigare haft avkommor registrerade i SVERAK ska motsvarande intyg som krävs vid kullregistrering bifogas ansökan
  • om rasen omfattas av ett hälsoprogram inom FIFe/SVERAK ska DNA-intyg för berörd/a katt/er bifogas ansökan (detta gäller oavsett om katten anses ”normal enligt DNA-test på föräldradjur” eller ”normal enligt DNA-test på föräldrar eller föregående generationer”)
  • Känd HCM och PKD-status för hon- och hankatt.

3. Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • motivering till parning och syfte med parningen
  • planerat avelsprogram och slutmål
  • foto på hon- respektive hankatt
  • om domarbedömning finns ska dessa bifogas ansökan.

Nedanstående villkor gäller vid ansökan för målras: non

  • för rasen föreslagen preliminär standard ska vara godkänd av SVERAK före ansökan om tillstånd för parning kan ske
  • före parning med en av FIFe icke godkänd ras med preliminär EMS-kod (non-ras) ska SVERAK ha gett sitt tillstånd till parningen
  • ansökan för denna form av parning ska som minst innehålla information rörande rasen, ett utförligt avelsprogram samt syftet med rasen
  • godkännande för avelsprogram kan avse specifikt antal generationer (1, 2, 3 eller fler) eller för en ospecificerad period fram till dess det preliminära godkännandet erhållits
  • om SVERAK beviljat tillstånd kan avkomma efter parning bli registrerad i RX-stamboken efter att utfallsrapport insänts.

Utfallsrapport per kull insändes till SVERAK senast i samband med kullregistrering på blankett (blnr 1005.2 ”Utfallsrapport efter planerad och godkänd parning..”).

Ansökan skickas med bilagor antingen som pdf-dokument via e-post till sverak@sverak.se eller via post till Kattförbundet SVERAK, Åsbogatan 33, 504 56 Borås för vidarebefordran och beslut av utsedd kontrollgrupp inom SVERAKs styrelse.

Kontrollgruppens beslut om tillstånd för parning beviljas eller inte erhålls skriftligen via SVERAKs kansli.

4. Vad händer när kull är född?

Avkomma efter godkänd raskorsning mellan av FIFe godkänd eller preliminärt godkänd ras och annan ras registreras i RX-stamboken som:

XLH * respektive
XSH * .
(med * avses färgnummer enligt EMS-systemet).

Avkomma efter godkänd parning mellan non-ras och icke non-ras registreras i RX-stamboken som:
non * < EMS-kod för målras>

Avkomman kan omregistreras till sin målras under förutsättning att en av följande två punkter uppfylls:

  1. a) att katten ställs ut vid lägst fyra månaders ålder på en internationell utställning i kontrollklass (klass 13b)
  2. b) att katten bedöms av minst två internationella FIFe-domare, som skriftligen informeras om varför katten ställs ut i denna klass
  3. c) att katten uppnår bedömningen ”excellent” i enlighet med målrasens standard
    För non-ras gäller bedömningen ”I” i enlighet med föreslagen standard

eller

  1. a) att katten bedöms vid lägst fyra månaders ålder av minst två internationella FIFe-domare som från FIFe-medlemmen erhållit en skriftlig information till varför bedömning sker
  2. b) att katten uppnår bedömningen ”excellent” i enlighet med målrasens standard
    För non-ras gäller bedömningen ”I” i enlighet med föreslagen standard

Om omregistrering sker framgår detta på stamtavlan genom tillägg (av RR) efter registreringsnumret.

För preliminärt godkänd ras eller non-ras ska SVERAKs blankett ”Utfallsrapport efter planerad och godkänd parning…” insändes till SVERAK senast i samband med kullregistrering.

För non-ras gäller dessutom: Om någon av avkommorna planeras att användas i avel ska ansökan om tillstånd för parning ske.

Stolt ägare till fem La permer

Upp till toppen
Annons: