Cornish Rex

Cornish Rex

2014-12-27 03:14 #0 av: Leffe

Cornish Rexens popularitet beror huvudsakligen på dess egenskap av ett unikt utseende. Pälsens fina vågor drar genast till sig uppmärksamhet och rasens ovanliga utseende tilltalar mycket de individer med en "avant garde" smak, men pälsens vågor är inte bara en unik karaktär.

En normal kattpäls innehåller tre distinkta hårtyper: de långa, täckhåret, finare mellanhår och fjunigt underhår. Cornish Rexen saknar helt täckhåret. Det ger pälsen en mjuk och silkig känsla - tvärt emot utseendet - det måste tas på för att uppskattas. Ironiskt nog, så brukade tidiga uppfödare i England föredra att framhäva känslan av pälsen mot dess vågor och faktiskt så valde man katter med tät päls och lite vågor. Deras första rasstandard gav inga poäng alls för vågor. Det var de amerikanska uppfödarna som ändrade kurs och framhävde pälsens vågor.

Denna sammetslena päls täcker en kropp så finlemmad att den ser ut som att vara porslin, men känns mer som hårda muskler inslagna runt en stålkropp. Den smala whippetliknande kroppen ger en vink om rasens höga aktivitet, och den lekfulle rexen älskar att möta upp till dessa förväntningar. Detta är en katt som sannerligen lever i tre dimensioner, fordrar mycket yta att leka på och att springa på. När en Cornish Rexförsäljning inte fungerar är det vanligtvis för att de nya ägarna inte var förberedda på denna katts intensiva aktivitet. Denna aktivitetsnivå tjusar i alla fall de flesta människor.

Lägg ihop detta med Cornish Rexens personalitet och du har en vinnande kombination. Cornish Rexägarare brukar ofta kalla dem "Velcro kitties" (Kardborreungar), inte för deras päls utan för deras intensiva längtan att krypa upp och gosa och ligga tätt, tätt intill sina ägare. Denna ras älskar att vara i mitten av alla händelser, och de är vanligtvis där deras ägare är; med andra ord , de följer sina ägare som hundvalpar och blandar sig i (oinbjudna) allt möjligt som pågår. De är extremt intelligenta och man kan titta på dem och nästan se hur de små hjulen snurrar i deras små huvuden. Det har myntats en ny beskrivnig för Cornish Rexen - en skojare i päls.

Trots sitt sköra utseende så är Cornish Rexen en stark ras. Uppfödare som har jobbat med andra raser finner en stor glädje i cornish-honorna. De behöver generellt sett ingen hjälp vid födslar. De flesta är helt nöjda med att föda sina kattungar själva , medan andra tåligt väntar på sina ägare att komma hem och övervaka förloppet. Kattungarna är väldigt små vid födseln och väger c:a 100 gram, och så fort som de har torkat så är deras små vågor synliga. De försvinner ofta efter en c:a en vecka men återkommer någonstans mellan 3 till 9 månaders ålder. Kattungarna är brådmogna och öppnar sina ögon från c:a 5 dar och står på sina ostadiga små ben vid 10 dagars ålder. Deras ansikten är vanligtvis i deras mammas matskål vid 1-månadstrecket.

Cornish Rexens aptit är legendarisk. Eftersom deras aktivitetsnivå är så hög så behöver de mycket bränsle för att underhålla dem. Många uppfödare låter sina rexar ha fri tillgång till mat utan att deras katter har får några viktproblem. Andra rexar ser en skål med mat som en utmaning att besegra och slutar inte äta förrän varenda smula är borta. En Texasuppfödare berättar om en händelse när en av hennes rexar lyckades ta sig in i skåpet där alla påsar med kattmat förvarade. Katten hittades senare medvetslös och proppmätt högst upp i en kattmatspåse, med halväten mat fortfarande i sin mun. Deras aptit är inte bara begränsad till kattmat heller. Nästan alla är allätare, varje med en favoritgrönsak (vanligtvis bönor, ärtor, majs eller broccolli) och många har en svaghet för frukt (vanligtvis äpplen och bananer).

Man kan tro att Cornish rexens höga aktivitetsnivå och enorma aptit är ett tecken på att de bränner ut sig snabbt men inget kan vara så långt från sanningen. Cornish Rexen har en lång livstid och är beslutna att ta ut så mycket glädje som möjligt av varje stund. En rex bör leva upp till 15 år och det är inte ovanligt alls att de blir över 20 år. CH Blu Sprs Susanna blev 23 år. Cornish Rexen blir kanske gamla men de verkar inte växa upp. Katter som är långt över tonåren leker ofta som kattungar flera gånger i veckan. De tappar aldrig livsglädjen. Vad som helst som inte är fastspikat eller fastklistrat kommer sannerligen att bli en rexleksak och du upptäcker dessa saker långt ifrån deras ursprungliga plats och på de mest ovanliga ställen. Vanligtvis så tröttnar inte rexen på en speciell leksak; de hittar bara något annat som är mer intressant. De går igenom flera av dina ägodelar innan det är dags för deras middagstupplur. Att leva med en Cornish rex betyder att du måste göra ditt hem barnsäkert...hela vägen upp till taket!

Cornish Rexen har kanske startat som en liten ras , men har snabbt blivit en betydeksefull ras så länge.

Dagens livsstil passar Cornish Rexen som handsken Med liv betyder "på gång" för många nänniskor, ett husdjur med litet underhåll passar lätt in i bilden. Med Cornish Rexens saknad av täck-och mellanhår så finns knappt inte några problem med hårfällning och deras ypperliga fysik betyder sundhet. De är inte blyga när det gäller att pocka på uppmärksamhet, men de tynar heller inte bort av när någon inte är i närheten. Kort och gott, de bästa kvaliteterna hos ett husdjur finner man hos Cornish Rexen.

Anmäl
2015-08-04 09:53 #1 av: nakenkatt

Mycket bra. Stämmer perfekt, din beskrivning av rasen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.