Övrigt om rexkatter

Faror i hemmet

2015-05-25 01:32 #0 av: Leffe

Det gäller att ha lite fantasi om man ska kunna kattsäkra sitt hem. Det finns så många platser en nyfiken katt kan ta sig och så många saker den vill undersöka, särskilt en kattunge. Lite hjälp med vad du ska tänka på får du här.

 • Toalettstolen, faktum är att en liten kattunge som råkar trilla ner kanske inte kan ta sig upp av egen kraft.
 • Tvättmaskiner och torktumlare som står öppna.
 • Findus
  Varma spisplattor och öppna ugnsluckor
  . När man använt spisplattorna kan man ställa dit en kastrull med kallt vatten. 
 • Levande ljus. När du har levande ljus tända, håll uppsikt över din katt. En katt vill gärna nosa eller slå med tassen på saker den undersöker och kan då bränna sig på lågan.
 • Rengöringsmedel. Våta golv tvättade med rengöringsmedel t ex klorin kan vara farliga för katten som ju faktiskt slickar sig rena och därmed kan få i sig av rengöringsmedlet. Vanlig såpa är minst farlig för katten när man skurar golvet. Tänk på att hålla katten borta från alla giftiga ämnen såsom målarfärg, lösnings- och rengöringsmedel.
 • Diskmaskinsmedel är frätande för både djur och människor.
 • Håll undan cigarettfimpar, en del katter gillar att leka och bita i dessa.
 • Mediciner. Det som fungerar för människor fungerar inte alltid bra för katter. Kontakta alltid en veterinär om katten blir sjuk så får du rätt medicin.
 • Krukväxter - Se separat artikel här.
 • Elsladdar. Försök att gömma undan dina sladdar för katten så gott du kan. Se framför allt till att sladdarna inte ligger lösa då de blir roligare som leksaker om de rör sig när katten råkar komma åt dem. Har man problem med en katt som biter i sladdar kan man prova att smeta in sladden med Tabasco.
 • Doris
  Snören och trådar
  . Ett svalt snöre ställer till stor skada i kattens tarmar och kan orsaka kattens död.
 • Plastpåsar. Papperskassar kan vara verkligt roliga att leka i, klipp bara bort handtagen först.

Din katt är som ett litet barn som aldrig riktigt växer upp. Alla öppna dörrar och fönster är spännande och måste undersökas. En bortskämd innekatt kan för ett ögonblick känna att omvärlden kanske trots allt kan vara värd att ta en titt på. Väl ute kan allt kännas så otäckt att man gärna gömmer sig och inte ens matte/ husses bekanta röst räcker för att man ska våga sig fram igen.

Dörrar kan även vara en klämrisk för dina katter. Titta också gärna igenom din garderob innan du går till jobbet. Har du en katt som gillar att smita in i kylskåpet bör du ta en extra titt där innan du går hemifrån. Doris har vid ett par tillfällen suttit i kylen, vi har som tur är upptäckt henne i tid!

Jissa

Det kan verka som en katt ständigt måste hållas under övervakning för alla de faror som lurar i hemmet. Man vänjer sig dock vid sina "kattsäkerhetsrutiner" ganska fort och en nyfiken kattunge växer upp till en katt som lärt sig var den får vara och vad den måste undvika och ägaren lär sig sin katts vanor och vet vad man måste se upp med när det gäller just sin egen katt.

Artikeln skriven av Lullan1

Anmäl
2015-05-25 12:50 #1 av: nakenkatt

Bra artikel och väldigt lärorik. Jag brukar alltid tjata på mina barnbarn när de är här på besök om att de måste fälla ner toalocket. Vore ju fruktansvärt om en kattunge föll ner i toan. Man ser ju om man jämför barnsäkerhet med kattsäkerhet, farorna finns ju i vårt hem oftast. Det är mycket att tänka på.

Anmäl
2015-05-28 11:08 #2 av: nakenkatt

Det jag också så här spontant kommer och tänka på är ju krukväxter. Har faktiskt funderat på att bara ha konstgjorda. De ser väldigt naturtrogna ut de som finns att köpa. Eftersom jag hålls väldigt mycket med garn måste jag vara noga med alla små snuttar jag klipper bort när jag handarbete, sphynxarna i synnerhet älskar att leka med dem, och de är nog ej så sköna att få i magen. Vad har ni för erfarenheter hemma ?

Anmäl
2018-03-28 11:12 #3 av: MonicaLagerquist

Putar upp den här viktiga tråden

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-10 10:47 #4 av: MonicaLagerquist

Azalea är ju en blomma som många har till jul.Den är väldigt giftig för katter.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.